Tappen

Wat is draadtappen? 

Het snijden van schroefdraad in een geboord gat dit heet ‘tappen’ of ‘draadtappen’. 

Machinaal tappen verhoogt productiviteit en efficiënter tappen van gaten in plaat of profielen. 

Machinaal tappen kunt u met volgende toestellen verwezenlijken:

-            Pneumatische of elektrische handtapmachines

-            Boormachine met behulp van een tapkop of tapapparaat

-            Pneumatische of elektrische taparm met behulp van tappotten

-            Tapmachine met leipatroon

-            CNC machine

Belangrijk aspect bij uw aankoop van een boormachine is de mogelijkheid om zowel langzaam rechts– als linksom te kunnen draaien. 

Een tapmachine gebruikt u voor het snijden (tappen) van schroefdraad in een voorgeboord gat.  Dit kan telkens in diverse materialen, meestal gaat dit om staal, RVS, gietijzer, aluminium, messing, koper, maar ook kunststof is mogelijk.

In het tappen VDH assortiment zijn er twee types.

- Pneumatisch tappen

- Elektrisch tappen

De pneumatische taparm, met een laag gewicht is zeer gebruiksvriendelijk, en kan ook een wat hogere toerentallen aan. Bij het gebruik van een pneumatische tapmachine is wel telkens een compressor nodig voor de benodigde perslucht. De perslucht is volledig instelbaar via de drukregelaar die bij de machine meegeleverd wordt.  Eventueel breken van de tap wordt voorkomen door de slipkoppeling op het tappotje waarin de tap opgenomen wordt.

Een geheel nieuwe en zeer succesvolle ontwikkeling is de (voor-)programmeerbare elektrische taparm, waarbij een betere controle is verkregen over de in te stellen tapdiepte, als ook het aanhaalmoment en het toerental. Zo kunt u grote series gaten tappen van gelijke diepte, ononderbroken. Voorkom het breken van uw tap in uw werkstuk, door de elektronisch regelbare koppel.

Wist u dat de tapmachine ook uitermate geschikt is voor het tappen van linkse schroefdraad.

Geen dure compressor nodig, en hierdoor dan ook zeer geluidsarm.

Een belangrijk aspect van een taparm is eveneens de actieradius die verkregen wordt door de beweegbare armen, uitgerust met gasveren om het geheel goed in de hand te kunnen houden, en perfect de tapeenheid boven het gat te positioneren.

Al onze taparmen zijn uitgerust met een tapeenheid die zowel horizontaal als verticaal kan gepositioneerd worden, wat het gebruik van de taparm sterk uitbreidt op moeilijk bereikbare en bewerkbare plaatsen.

Heel recent hebben we elektrische taparm, waarmee je eveneens kunt boren in het gamma toegevoegd. Belangrijkste voordeel is hier dat je zowel je gaten als je schroefdraad kunt produceren met hetzelfde toestel zonder bijvoorbeeld de plaat te plaat van de boormachine te halen, wat resulteert in tijdswinst.